História našej školy v skratke

30.11.2013 21:08

    Základná škola vo Vyšných Hágoch sa tohto roku dožíva svojich 65. rokov. Dovoľte, aby sme Vám v skratke priblížili jej históriu. 

 

    Píše sa rok 1948. Škola vo Vyšných Hágoch sa osamostatnila od Národnej školy v Starom Smokovci.  Pani riaditeľka Elena Žilinská, neskôr Karabová, vítala 1. septembra 33 žiakov 1. -5. ročníka v „Zriadeneckej budove“ Liečebného ústavu vo Vyšných Hágoch. Zriadenie školy vyžadoval predovšetkým vzrastajúci počet zamestnancov v Ústave, ktorých deti potrebovali základné vzdelanie. Žiaci počas školského roka prispievali do programu na verejných oslavách v miestnom sanatóriu. Podľa inšpekcií dosahovali žiaci veľmi dobré výsledky. Prostredie Vyšných Hágov ich predurčovalo k láske k tatranskej prírode.

 

   3. januára 1956 sa , škola stále pod vedením p. Eleny Karabovej, presúva do budovy terajšej Materskej školy, kde si však zvyšujúci sa počet žiakov vyžaduje dvojsmenné vyučovanie. V Československu vládne diktatúra, ktorá sa prejavuje v škole oslavovaním rôznych výročí, nacvičuje sa spartakiáda. Žiaci však chodia aj na zaujímavé výlety a aj takto si rozširujú obzor svojich vedomostí. V auguste roku 1960 sa škola znova sťahuje a to do priestorov terajšej budovy školy, do tzv. Sokolovne, kde v roku 1962 dosahuje rekordný počet žiakov, až 107. V roku 1977 preberá vedenie školy p. Zuzana Hámorová. 

 

   Po nežnej revolúcii v roku 1989, kedy bola p. riaditeľkou p. Soňa Liptáková, sa mnohé zmenilo. Škola si však aj naďalej plní svoju prvoradú úlohu. Vzdeláva žiakov, ktorí sa neskôr, keď žezlo riaditeľky preberá p. Dr. Lucia Baloghová, dostanú aj  na výlety do zahraničia a zúčastňujú sa mnohých súťaží, odkiaľ si prinášajú pekné umiestnenia. V tomto období dostala budova školy nový šat, mnohé sa zrekonštruovalo, opravilo, aby sa žiaci vzdelávali v zdravom prostredí. Takto to prebieha až doteraz, kedy vedenie školy prevzala Dr. Beáta Evansová. Žiakov vedieme k láske k materinskému jazyku, k logickému mysleniu, k rozvíjaniu komunikačných zručností v anglickom jazyku, vzdelávame ich vo všetkých predmetoch primárneho vzdelávania a zároveň sa venujeme mimoškolskej činnosti žiakov, ale to sa už dozviete z ostatných príspevkov na tejto webovej stránke. 

—————

Späť


Kontakt

zsvysnehagy

Vyšné Hágy 23029,
Vysoké Tatry
059 84 Vyšné Hágy


052 4497717